Skolyoz

Skolyoz, kişinin omurgasının yana doğru eğilmesidir.  Eğrilik genellikle “S” veya “C” şeklinde olur.  Ancak tıbbi olarak tam açıklaması kişinin omurgasının uzay ekseninde üç boyutlu bir sapma olmasıdır. Tanı olarak, muayene eden kişi ile yüz yüze bakıldığında, sağa veya sola 10 dereceden fazla omurilik eğriliği olarak tanımlanır.

Omurga Kırığı

Vüdumuzun dik durmasını sağlayan ve iç organlarımızı koruyan yapıya omurga denilmektedir. Omurga 7 adet servikal, 12 adet torakal ve 5 adet lomber vertebra ve sakrum kemiğinin birbiri ile eklemleşmesi ile oluşan bir yapıdır. Bu yapıdaki her bir segmente omur kemiği veya vertebra denilmektedir. Bu omurganın içerisinden hareket etmemizi ve dokunduklarımızı hissetmemizi sağlayan sinirler, omurilik-medullaspinalis bulunmaktadır. Herhangi bir sebebten ötürü burada meydana gelen yaralanmalar omurga kırığı olarak adlandırılmaktadır.

Kifoz (Kamburluk)

Omurgamızda yandan bakıldığında boyun bölgesinde lordoz sırt bölgesinde kifoz ve bel bölgesinde lordoz denilen doğal eğrilikleri bulunur.  Sırt bölgesinde 35-45 derece olması gereken kifoz eğriliğinin 55 dereceden fazla olması kifoz hastalığı olarak adlandırılmaktadır.

MESLEKİ İLGİ ALANLARI

KALÇA HASTALIKLARI

İlerleyen yaşa bağlı kalça artrozu (koksartroz, kalça kireçlemesi), gündelik hayatı olumsuz etkileyen ağrılı bir hastalıktır. Kalça eklemine uygulanan kalça artroplastisi (kalça protezi) ile aktif hayata ağrısız geri dönmek günümüzde artık mümkündür.

OMURGA HASTALIKLARI

Omurga hastalıkları, çocukluk çağında omurga eğirlikleri olarak karşımıza çıkmakla beraber ilerleyen yaşlarda yaşlanan omurga görülmektedir. Düşük dereceli omurga eğirliklerini korse ve fizik tedavi ile takip etmek gerekli iken ileri omurga eğrilikleri ameliyat ile tedavi edilmelidir.

DİZ HASTALIKLARI

Diz ekleminde meydana gelmiş olan sorunların tedavisinde cerrahi tedavi son seçenek olarak uygulanmaktadır. Diz hastalıklarının tedavisinde cerrahi tedavi seçenekleri arasında diz artroskopisi, kemik osteotomileri (kemik kesileri ile şekil bozukluğunun düzeltilmesi), kısmi ve tam protezler bulunmaktadır.

ORTOPEDİK TRAVMALAR

Kas iskelet sistemi yaralanmaları sonrasında uygun tedavi ile tam iyileşme elde etmek mümkündür. Bazı hastalar için ameliyatsız alçı ile tedavi yapmak uygun iken, ayrışmış veya eklemi içeren kırıklarda cerrahi tedavi yapmak gerekmektedir. Pelvis ve asetabulum kırıklarının cerrahi tedavisi deneyim ve iyi bir ekip gerektirmektedir.

sorularınız mı var?

Hemen bize ulaşın!
0 (538) 894 00 91